Başımı yastığa koyduğum gibi uyurum..Televizyon karşısında uyuyakalırım..Saatlerce sağdan sola dönerim..Uyur ve sık sık uyanırım..Uykumda debelenir dururum hiç dinlenemem ..
Hayatımızda oluşan değişiklikleri hep o dönem yaşadığımız olaylara bağlar, esas sorunları epey zaman sonra farkederiz. Halbuki bir noktada ya dayanma gücümüz zayıflamıştır ve anda kalmak ve kendimiz için var olmakla ilgili tıkanıklık yaşamışızdır ya da ilginç değişimlere hazırlanıyoruzdur.
Genelde kişi standart hayatla başedebilme yeteneğini kazanırken, kendi adım adım gelişmelerinin farkındalığında olmaz.Sonrasında birşeyler hep üstüste gelir ve sıkışmışlık yaşasa da itiraf etmek kolay değildir.Üstelik hayat ve çevre zaaflarını ortaya koyduğu oranda yaralamışsa kişi kendi içine karşı dahi savunma sistemi geliştirmiş ve özellikle özbenliğinden dahi uzaklaşmıştır.
Biz terapistler de gökten inmedik ve zaman zaman bu tür sıkıntılar yaşadıkça, danışanlarımızı daha fazla anlıyor ve daha çok yardımcı olabilme yolları keşfedebiliyoruz.
uyku ama kaliteli ve yeterli uyku her bireyin ihtiyacıdır. İnsan gününü doğru değerlendirebildiği ve anda kalmayı başarabildiği oranda nitelikli uyumayı başarabilir.
Tersi haller, hayatını kendi için yaşayamadığı,bir veya birçok şeylerin eksikliğinin dayanılmaz boğuculuğu ile kişinin beyni sürekli meşgulken uyanıkken uyur, uyuma esnasında uyanık hali yaşamak oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.
Bundan nasıl kurtulabiliriz ? Önce ilk yapacağımız önce bir hekime gitmek; nörolog, psikiyatr, çünkü bunun sağlık sorunu olduğuna inanmışızdır.Sonra bir dönem yapılan tetkikler sonucu reçeteler ile idare ederiz. Kimimiz için bu kafi olurken kimimiz bu tarz tedavilerde sonuç bulamayabiliriz.
Bu noktada içimize yönelip kendimizi irdeleme başlar ve bu yönde doğru yardım alabileceğimiz bir uzmanla adım adım, sabırla eski nitelikli halimize veya daha iyi bir çizgiye kendimizi taşımamız mümkündür.
Okur yazar oranının yükselmesi ile okuduğunu, yazıldığı gibi algılama kapasitesine ermişlik farklı olgulardır. Dolayısıyla, kişisel gelişim kitapları okuyanlar dahi bunlar hikaye diyebiliyorlar, kimbilir ilk başlarda hikaye gibi gelenlere bir şans vermek farklı bir şey denemekle kaybedeceğim bir şey yok diye yola çıkabilmeyi başaranlar mıdır arzuladıkları sonuçları yakalayabilenler ?
Yaşamın bizi getirdiği noktadan memnun değilsek, kapımızı kendimiz için aralamalı ve etrafta olan bitenlere farklı bakış açılarıyla, en azından, bize sunulana bir mühlet verip algılamaya, denemeye değer..
Uyanıkken uyumamak ve uykudayken uyanık olmamak için, taşları yeniden yerleştirmeliyiz.
Gün içinde bir dolu iş yapsak ta, bir an durup kendimiz için özel bir şey yaşamayı başarmalıyız.Çok basit bir şey, gökyüzüne başımızı kaldırıp nefes almak, bulutlara gülümsemek, bir ağaca sevgiyle dokunmak ve olana şükretmek.
Nefes teknikleri, masaj, yoga, dua etmek, her biri anlamına ererek yapıldığında değerini bulur ve bizi biz şifalandırırız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder