Hayatta karamsarlığı azaltmanın yolu güzellikleri çevremizle paylaşmakla başlar..Kendinizi yeterli,değerli ve başarılı görmenizin anahtarı,önce içinizde keşfettiklerinizle çevrenizde çoğaltabildiklerinizdedir.
Herhangi bir olumsuz durumda,motivasyonunuz düştüğünde,lütfen anımsayın ki olumsuzluklar da olumluluklarda yaşamınızda sadece geçici bir süreç teşkil eder..
Her durumda,bundan öğrenmem gereken ,farketmem gereken nedir ve ne ders çıkarmalıyım tarzı sorular sorarak kendinizi,dışarıdan izleyin.
Bunu böyle söylemek kolay :) peki gerçekleştirmek nasıl mümkün ? bundan daha iyi nasıl olabilir?
İşte psikologlar,yaşam koçları ve kişisel gelişim uzmanları ;bizlere destek olabilmek adına bu konularda çalışmaktalar. Yakın çevremizde aile,dostlar bizleri dinlese de,ya pek üstün körü dinler veya bize akıl vermeye kalkışır veya yargılayıcı davranırlar.
Profesyonel destek;sizi yargılamaz,size doğru soruları sorar ve yanıtı kendi içinizde bulmanız için ışık tutar.Eleştirilme çekincesi olmaksızın derdinizi anlatabiliyor olmanız dahi sizi çözüme daha o anda yaklaştırmayı başaracaktır.Bu yüzden günlük tutmanız önerilir,o an ki koşullarda yazdıklarınızı,daha sonra okuduğunuzda,kendinizi daha iyi tanıma ve kendinizi yönlendirme potansiyelinizi geliştirmeniz için oldukça faydalıdır.
Elbet bizler dinlenilmeye ihtiyaç duyarız,birey olarak kabul görmemiz de,gelişimimiz için başka bir ihtiyacımızdır.Esas olan şayet biz kendimizi,birey olarak onaylamış isek zaten çevremizden hoşlanmadığımız eleştirilere maruz kaldığımızda,duygularımızı katmadan, bunun sebebi ne olabilir diye irdeleriz.Bazen bize yöneltilen okların esas hedefi olmayabileceğimizi her zaman anımsamakta yarar var. Kişiler sizi o anki ruh hallerine göre değerlendirebilir,acımasızca eleştirebilir hatta aşağılayıp,hakaret edebilirler.Tüm bunlar sizin değerinizi düşürmeyecektir,belki karşınızdaki kişi sonrasında pişmanlıkla özür bile dileyecektir,ancak siz bir kez incinmişlikle,bu anıyı taşımayı sürdürebileceksiniz.İşte sırf gereksiz yük taşımamak için,bu tür hallerde,lütfen içselleştirmeyin ve izleyici kalın.Kendiniz de olaydan öğrenmeniz gerekene odaklanın.
Örneğin,kendi sorununuzdan bahsetmeniz karşı tarafın doğru zamanına denk mi gelmedi gibi suçluluk hislerinden uzak durup,kişinin belki de sorununuzu paylaşmak için doğru kişi olup olmadığına bakın.
Her birey kendinden sorumludur.karşınızdakini dinleyemeyeceğiniz bir sırada,size kendi derdini anlatan birine siz şu an bunları dinlemek istemiyorum diyebileceğiniz gibi tersleyerek bunları dinlemeye mecbur muyum demeyi de yeğleyebilirsiniz...İşte bu karşınızdaki ile iletişiminizin devamına verdiğiniz değer ve sizin kendinizin iletişim konusunda ne kadar ego sahibi olduğunuzdan tutun da,kendinize saygınıza kadar bir çok noktayı berrak göreceğiniz anlardır.
Sanırım sorunları içselleştirmeden,bizim sorunumuz yapmadan önce, dışardan bakabilmek hatta dışında kalabilmeyi öğrenmek gerekiyor. Bu sorunu kendi başıma çözebilir miyim,çevremle paylaşmamın ne yararı olur,profesyonel yardım almalı mıyım soruları ile sorunun size aidiyetini bertaraf ederseniz.Daha objektif bir yaklaşım yakalayabilirsiniz..
Biz hayatın hem içinde hem dışındayız..Bazen hayatın ta kendisiyiz..Bazen hayat bize rağmen akıyor.. Takılı kaldığımız konu veya kişiler,bizim zamanımızı çalıp,bizim enerjimizle besleniyorlar mı? Biz neye önem verirsek,onu büyütürüz..Kendimize öncelik vermek,kendimizi geliştirmemiz için gereklidir.Elbette bunu kimsenin gözüne sokarak ben önemliyim sen beni önemsemiyorsun tarzı sitemlerin işe yaramayacağını tahmin edersiniz. Siz kendiniz için doğru seçimlerde olduğunuz kadar çevrenizde saygın ve değerli görüleceğinizi zaten farkedeceksinizdir.Bu arada nadir de olsa,sırf sizi baltalamakla kendini daha üstün görecek veya sizin motivasyonunuz düşüp yanlış yaptığınızda,hah zaten sen bu kadarcıksın diyebilmenin keyfi için saçmalayanlara denk geleceksinizdir.Siz kendi irdelemelerinizi yapıp kendinizden kuşku duymadığınız sürece yolunuzda kalın..Bardağın boş tarafını da dolu tarafını da görebildiğiniz gibi,hayatınızdaki olumsuzluklarda kaybolmayıp,güzelliklerle de kendinizi kandırmayın.Olanın farkındalığında, gerçekçi yaşayın.Başaramadığınızı ve yine başaramayacağınızı söyleyenlere inat,.Başaramadığınız her ne ise başarmak için zihniniz yeni bir yol bulacaktır..Pes etmeyin..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder