9 Nisan 2014 Çarşamba

Kişisel Gelişim Göreceleri


          



Kişiliğimiz ana rahminde oluşmaya başlayıp 7 yaşımıza kadar şekillenir deniyor.
Bilimsel bir dolu teoriler, bir dolu çalışma ile oluşan istatistik veriler ile kategorize edilmeye çalışılan bireyler..
Çevre etkisi, eğitim, öğretim, beslenme, iklim koşulları,cinsiyet ve kalıtımla kodlanmış her şey bizi biz yapar.
En ufak hücremizde dahi genetik hafıza ve var olma bilinci mevcuttur.
Araştırmak ve daha detaylı bilgilenmek için,akademik tüm verilere ulaşabileceğimiz nice kaynağa sahibiz.
Ancak kim olduğumuzu en baştan bilmeye yaklaşmak için içsel yolculuklarla özümüzde ne olduğumuzu bilmeye gereksiniriz. Bu gereksinim giderilmediği sürece, bize dış dünya tarafından empoze edilmiş düşünce ve davranış modelleri içine sıkışmış neredeyse robotlaşmış hale gelmemiz de mümkündür.
İçsel yolculuk, yaşamda edindiğimiz bilgiler ile tecrübeler ışığında dolambaçlı yolları bırakıp,ruh,zihin,beden kavramlarında dengeye varmamızı sağlayan anahtardır.
Herkes başkalarından medet umarak kendi hayatını başkalarının eline teslim etmek yerine iplerin kendinde olmasını ve tüm sorumluluğu taşımayı yeğlemeyebilir. Bunu gerçekleştirebilecek cesarete sahip olanlar sadece, da Vinci, Van Gögh, Einstein gibiler olmak durumunda değil elbet.
Dünyanın parmakla gösterdiği kişilerden olmanız gerekmez, siz kendiniz için özelsiniz ve bunu farkettiğiniz kadar başkaları için de..
Mucit olmanız ,dünyayı ,ülkenizi kurtarmaya uğraşmanız gerekmiyor.Sadece kendinizin kahramanı olmanız kafi.Bunun için sadece kendinizle tanışın,barışın ve kendinizi onaylayın,sevin. Kendinizce olmanız gereken ve olmamanız gerekenlerin ayırdına varın ve yolunuzu kendinize göre çizin.
Mutlaka her konuda deha olmamız gerekmiyor da, bu yönde uzmanlaşmış kişilerden gerekli hissettikçe yardım almak zamanımızı doğru değerlendirmek ve daha sağlıklı biçimde yolumuza devam etmek için gerekir.
Uzmanlaşmış kişileri neye göre belirleyebilir ve nasıl doğru kişi olduklarına kanaat geliştirip onlara danışıp doğru cevaba ulaşacağımızı belirleyebiliriz ?
Öğretimlerini belli standartlar içinde tamamlamış uzman olarak karşımıza çıkan kişile arasında konusunun duayeni olmuş kişileri nasıl ayırt edebiliriz ?
Toplum içinde, hayatı düzenleyip kolaylaştırmak için getirilmiş standart uygulamalar içinde gerçekten yüreğinin ve yeteneklerinin doğrultusunda belli bir kariyere varmış kişiler var mıdır ?
Yoksa insanlar toplumun iteklemeleriyle okuyup,meslek edinip,geçimlerini sürdüren sürü psikolojisinde midirler ?
Son zamanlarda sıkça kendi mezuniyetleri dışında konularda uzmanlaşmış kişilere rastlama sebebimiz, aradığımız yanıtın kendisi.
Kişi, bir şekilde kendini ve çevresindeki oluşumları sorgulamaya başlıyor, yaşamsal deneyimleri, bununla sınırlı kalmamalı, çözüm odaklı nasıl daha verimli olurum ve çevreme daha faydalı olurum diyebildiği ölçüde kendi olarak ilerlemeyi başarabiliyor , bunun için aldığı diplomalardan çok benimsediği bilgileri nasıl yönlendirebildiği önemli.
Elbette toplumda sıralama adım adım, sistemin bir parçası olarak kişi, uyum sağlarken, kendi olabilmeyi ve kalabilmeyi nasıl başarabileceği konusunda zaman zaman uzman yardımlarına gereksinir. Hayatımızı küçük travmalarla baş etmeyi öğrenerek sürdürmemişsek, aniden oluşabilecek kaza,hastalık,ölüm gibi durumlarda çok daha büyük desteklere ihtiyaç duyabiliriz.
Bebek için doğum anneden kopuş travması,sonrasında memeden kopuş,ve adım adım büyüme yolculuğunda habire yeni bir sonlanmayla yeni bir başlangıç belleğimize kaydedilir.
Her bitiş yeni bir oluşuma gebedir. Değişik biçimlerde sık sık karşılaştığımız bir çok deyiş var ve bunlar bize zamanı geldikçe anlam ifade eder.
Kişisel gelişim çok renkli ,bolca konu kapsar, bir çok sektöre ekmek sağlar, kanımca  kişinin kendisini daha nitelikli hissetmesi içindir.
Bebeklikten başlayan baskılama ki 'bunu ebeveynlerimiz bizim iyiliğimiz için başlatır,önce nefes alışlarımızı kısıtlar,sonra sürekli dış dünyaya karşı kontrollü ve maskeli oluşlarla öz benliğimizden uzaklaşırız ki bu bizde bir çok değişik rahatsızlıklar oluşturur..Tutum ve tepkimeler harici dermatolojik,alerjik, aklınıza ne hastalık gelirse hepsinin temeli kendimizden uzaklaşmalarımızdan kaynaklanmaktadır.
İşte kişisel gelişim ve hatta dönüşüm bizi tekrar kendimiz olabilme çabamıza katkıda bulunan çalışmalardır.
İnsana hizmet etme ve yardımcı olma yoluna, yürekten kendini adamış, farklı terapi yöntemleriyle çalışan psikolog, hekimler ve değişik meslek gruplarından yaşanmışlıklarıyla yönleri şifacılığa dönmüş olanlar, gönüllü duayenler iyi ki varsınız.. Bazen ne kadar okusak, ne kadar kendimizi geliştirdiğimizi sansak da, çok yakınımızda duran çözümleri ancak sizlerin sayesinde farkedebiliyoruz.





































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder